Pomembnost uporabe kakovostnih žarnic za naš avto

 

 

Zadnja leta smo lahko priča velikim spremembam v avtomobilski industriji. Vedno več vozil ima vgrajene pametne naprave, kot so GPS navigacijski sistemi, potovalni računalniki z umetno inteligenco, avtoradii z bluetooth povezavo ipd. Dolgo časa pa se žarnice za avto niso nič spremenile. To je bilo res do nedavnega, dandanes pa imamo na voljo LED izvedbe. Vedno več proizvajalcev avtomobilov jih tovarniško vgradi v nova vozila, saj se manj segrevajo pri delovanju, porabijo manj električne energije in imajo daljšo življenjsko dobo. V vsakem primeru je skrb vsakega lastnika jeklenega konjička, da poskrbi za dobro delujoče žarnice v sprednjih, zadnjih in drugih lučeh.

LED luči za avto se manj segrevajo pri delovanju

Vsak avtodel se med delovanjem segreva. Evropski zakoni določajo, da morajo biti sprednje luči v avtomobilu med vožnjo vedno prižgane. S tem načeloma ni nič narobe, vendar jih lahko preobremenimo pri vožnji na daljše razdalje. To je še posebej opazno v vročih poletnih dneh, saj se ustvari velika količina toplote pod plastičnimi pokrovi žarometov. Deloma je za to odgovorna sama halogenska žarnica, deloma pa tudi temperatura ozračja in drugi elementi. Vse to povzroči, da se žarnice za avto pričnejo topiti, kar jim močno zniža življenjsko dobo.

Napredna tehnologija LED luči za avto pa omogoča, da prej omenjenih slabosti praktično ni več. Temu je tako, saj se omenjene žarnice skoraj nič ne segrevajo in imajo vgrajen hladilni sistem. Poleg tega pa imajo do 10x daljšo življenjsko dobo od halogenskih izvedb.

led luči

Žarnice za avto so pomemben varnostni element pri vožnji vozila, zato je pomembna redna menjava.

Žarnice za avto je priporočljivo zamenjati preden se okvarijo

Zelo pomemben del vsakega avtomobila so žarnice za avto, neglede na njihovo izvedbo, proizvajalca, navoj ipd. Tako je pomembno, da poskrbimo za njihovo najboljše delovanje. V približujočem zimskem času je vedno dobro preveriti delovanje žarometov, saj so dnevi vedno krajši. Slabša vidljivost na cestah pa zahteva, da imamo čist in jasen pogled na cestišče pred nami, kar pa omogočajo kakovostne avtomobilske luči, neglede na to ali so halogenske, LED, xenon ali druge izvedbe.

Veliko voznikov raje počaka z zamenjavo žarnic dokler se stare ne iztrošijo. S tem ni nič narobe, vendar predstavlja veliko tveganje, če se nam to pripeti na relacijski ali drugi vožnji. Veliko bolje je, da jih periodično zamenjamo. To lahko storimo pri vsakem manjšem ali večjem servisu našega vozila. Če pa tega ne želimo storiti, pa je močno priporočljivo, da s seboj vedno nosimo rezervne LED, halogenske, xenon in druge žarnice, ki jih po potrebi zamenjamo.

Avtomobilske luči uporabljajo različne navoje

Pri izbiri žarnic za avtomobil se mnogo ljudi ustraši spremljajočih oznak. Te oznake niso nič nenavadnega, saj večinoma določajo samo navoj, ki ga uporabljajo. Seveda pa navoji med seboj niso združljivi, zato bomo mogli izbrati pravilnega za naše vozilo. V nasprotnem primeru jih fizično ne bomo mogli vgraditi v naš avtomobil, saj, če vzamemo primer, ima H4 žarnica popolnoma drugačen vtičnik, kot pa H7. Pomembno je tudi, da kupimo primerno vrsto žarnic, saj LED luči za avto, po zakonu, ne smemo vgraditi v vozilo, ki tovarniško uporablja halogenske izvedbe.

led žarnice za avto

H4, H7, halogenske in druge tipe žarnic za avto nas spremljajo že dolga leta. LED žarnice za avto so zgolj njihova mlajša sorodnica.

Avtomobilske luči spadajo v 3 kategorije po UN kvalifikaciji

Standarde žarnic za avte določa UN, kar zagotavlja, da se uporabljajo enaki navoji po večini sveta. Tako poznamo 3 kategorije, ki določajo njihovo uporabo, namen, možnosti proizvodnje ipd. Te kategorije pa so:

  • Kategorija oziroma skupina žarnic 1

To je skupina avtomobilskih luči, ki jih lahko uporabimo za vsak namen; žarometi, zadnje luči in druge luči, z razliko od smernikov, uvrščamo v to kategorijo.

  • Kategorija oziroma skupina žarnic 2

V to skupimo se štejejo smerniki na avtomobilih na sprednjem in zadnjem delu, bokih in drugih delih karoserije.

  • Kategorija oziroma skupina žarnic 3

To je kategorija namenjena vzdrževanju starejših vozil. V njej so vključene žarnice, ki jih novejša vozila ne uporabljajo, ampak se jih proizvaja za ohranjanje oldtajmerjev in drugih starejših vozil v prometu.

Avtomobilske luči, ki jih uporabljamo za osvetljevanje cesto spadajo v kategorijo 1. Nekatere izmed najbolj poznanih izvedb so H1, H3, H4, H11 ipd. Med seboj se razlikujejo v velikosti in drugih specifikacijah, vendar so si kljub temu zelo podobne po porabi energije, izstopni moči svetlobe ipd. Glavna razlika je sam navoj, ki ga uporabljajo. Zato, kot prej omenjeno, je pomembno, da izberemo pravilen navoj za naše vozilo.

Za uporabo LED žarnic v starejših vozilih moramo opraviti homologacijo

Dandanes lahko kupimo LED žarnice za avto z vsemi enakimi navoji, kot jih uporabljajo halogenske izvedbe. To pa na žalost ne pomeni, da lahko opravimo nadgradnjo brez homologacije. Ta je zahtevana zato, ker je sama parabola luči v starejših vozilih narejena tako, da se prilagajo snopu svetlobe halogenskih žarnic. Če pa jih zamenjamo z LED, bo zelo mogoče, da bo snop svetlobe popačen. S tem pa bi močno ogrožali svojo in varnost drugih udeležencev na cesti. Vedno pa lahko luči v notranjosti kabine vozila zamenjamo z LED izvedbami, saj za to ni potrebne homologacije.