vezava elektro omarice

Pravilna vezava elektro omarice odpravlja mnoge težave

Električna energija je postala nepogrešljiv del vsakega objekta. Od njene dobave je odvisno delovanje mnogih aparatov, naprav, luči in še marsikaj drugega, zato je ključnega pomena, da jo do teh porabnikov pravilno napeljemo. Ključnega pomena pri tem je tudi pravilna vezava elektro omarice, v kateri so pomembni elementi elektroinštalacij, kot so na primer varovalke, vrstne sponke in številni električni kabli.

Lahko bi rekli, da je elektro omarica povezovalni člen med električno energijo, ki v naš dom prihaja s pomočjo javnega električnega omrežja in elektriko, ki je napeljana po objektu. Poleg glavne elektro omarice, je smiselno, da se v vsakem nadstropju priklopi tudi razdelilne elektro omarice. Vanje se s pomočjo električnih kablov stekajo posamezni električni tokokrogi, ki jih varujejo številne varovalke. Pri izbiri varovalk je ključnega pomena njihova moč, saj le tako lahko varujejo vaše aparate pred obremenitvami in celoten dom pred električnimi udari. 

Za pravilno vezavo elektro omarice je njena velikost ključnega pomena

Pri napeljavi elektroinštalacij je potrebno biti pozoren na mnogo pomembnih dejavnikov, med katerimi je zagotovo tudi kvalitetna vgradnja in vezava elektro omarice. Priklop elektro omarice je verjetno eno najzahtevnejših in najbolj odgovornih elektroinštalaterskih del v objektu, zato se ga je potrebno lotiti strokovno. Še pred vezavo elektro omarice je potrebno izbrati takšno velikost omarice, da bo omogočila priklop vseh varovalk, ki so potrebne za vse električne tokokroge v objektu. 

Danes so na voljo elektro omarice za 8, 12, 16 in 24 varovalk, za vse večje poslovne objekte pa lahko izbiramo tudi med večjimi različicami. Zato je potrebno še pred vezavo elektro omarice temeljito razmisliti o celotni električni napeljavi v objektu. Splošno znano je, da se z elektriko ni igrati. To je tudi eno redkih opravil, ki se jih nikakor ni pametno lotevati samih, zato je strokovna vezava elektro omarice s strani elektroinštalaterja edina varna rešitev.