Dimniki

Dimniki pripomorejo k izkoristku kurilne naprave

Morda bi si mislili, da imajo dimniške cevi preprosto nalogo odvajanja dima iz kurilne naprave. Seveda to v nekem smislu drži, a daleč od tega, da bi lahko preprosto odvajanje dima uvrstili med glavne namene dimniškega sistema. V resnici s kakovostnim dimnikom pridobimo še nekatere druge uporabne funkcionalnosti, ki v končni fazi prinašajo zadovoljstvo s kurilno napravo in celotnim sistemom. Splača se torej izbrati dober dimnik, saj s tem vplivamo tudi na druge lastnosti celotnega sistema, nazadnje tudi na izkoristek kurilne naprave in posledično na stroške pri ogrevanju. Dobri dimniki neposredno vplivajo na izkušnjo pri uporabi kurilne naprave in dvigujejo kakovost bivanja, zato gre pozornost nameniti vsakemu elementu takšnega sistema, tudi detajlom.

Ključni elementi dimniškega sistema

Za izkoristek kurilne naprave so pomembni različni elementi dimniškega sistema. Poleg samih cevi moramo imeti še nekaj drugih pomembnih kosov. Izstopa recimo dimniška kapa, ki je že na pogled zelo izrazita. Nahaja se na vrhu dimnika, kjer skrbi za učinkovito odvajanje dima v okolje, ob tem pa pomaga izboljšati vlek dimnika in izboljša izgorevanje goriva. Tako dimniška kapa uravnava izkoristek kurilne naprave in skrbi za kar najboljše delovanje opreme. Na ta način se zmanjšajo obremenitve na dimniški sistem, dosežemo daljšo življenjsko dobo in se izognemo mnogim težavam s to opremo. Glede na to, da dimniška kapa morda stane le kakšnih sto ali dvesto evrov, je s takšnim učinkom gotovo smiselna investicija.

Dimniki imajo še druge pomembne elemente. Ključnega pomena so recimo tudi dimniška vratca, ki omogočajo čiščenje in vzdrževanje dimniških cevi. Na ta način zagotovimo optimalen pretok zraka po ceveh in poskrbimo za kar se da učinkovito izgorevanje goriva. S celovitimi rešitvami na tem področju lahko dosežemo zelo dobre učinke, zato se splača ureditvi dobrega dimnika vsekakor nameniti dovolj pozornosti in tudi nekaj denarja, če je to potrebno.