Defibrilator

Cena in nakup defibrilatorja

Medicinska oprema velja za precej drago, saj so to specializirane naprave in pripomočki, pri katerih ni veliko tolerance. Uporabljajo se napredni materiali, predvsem pa je treba vse te elemente skrbno oblikovati in izdelati. V končni ceni so vključeni tudi stroški razvoja, številka pa hitro zraste tudi zaradi drugih dejavnikov. To velja tudi za tiste pripomočke, ki jih sicer dokaj pogosto videvamo na javnih mestih – to so AED oziroma defibrilatorji, ki jih opazimo v rumenih škatlah, označeni pa so tudi z zelenimi tablicami. AED pomaga v primeru srčnega zastoja, a ukrepati je treba zelo hitro, le nekaj minut časa imamo. Jasno je torej, da imamo najboljše možnosti za ukrepanje v primeru, da je AED nameščen kje v bližini, zato je veliko pobud za namestitev defibrilatorjev na javna mesta.

Problem je v tem, da je za defibrilator cenik lahko vse prej kot ugoden, sploh za kakšne posameznike, ki bi si radi omislili takšno opremo. Med kupci, ki si lahko AED privoščijo in ga dajo v javno uporabo, so večinoma občine, šole, društva in podjetja. Na srečo je javna pobuda dovolj močna, da lahko defibrilator predvsem v urbanih središčih že kar pogosto srečamo, pa tudi na podeželju za to dobro poskrbijo lokalna društva. Vseeno je izbira in nakup AED kar zahtevna in draga naloga.

Koliko stane defibrilator?

Za defibrilator cenik določajo različni dejavniki. Na voljo imamo več modelov, ki so sicer precej primerljivi med seboj, vsaj v ključnih funkcijah. Te so do neke mere tudi predpisane – pri vsakem AED lahko pričakujemo glasovna navodila in v večini samodejno voden postopek, imajo tudi senzorje, ki prepoznajo simptome srčnega zastoja. Ker so ključne funkcije enake, je precej primerljiv tudi za defibrilator cenik. Končna cena bo dobrih 1000 evrov, naprednejši modeli se bližajo ceni 2000 evrov, lahko pa dobimo tudi dražji defibrilator