Čiščenje DPF filtra

Ali je čiščenje DPF filtra nujno potrebno?

Vsak voznik avtomobila na dizelski pogon mora skrbeti tudi za čistočo DPF filtra, ki je nujno potrebne del izpušnega sistema. Nekatere filtre DPF lahko očistite samostojno z regeneracijo. Da pa se ta postopek lahko zgodi, mora bit motor nastavljen na določeno temperaturo. Ker pa se filter DPF občasno tudi zelo zamaže je pomembno, da uporabljate tudi profesionalne storitve čiščenja DPF filtra. 

Čiščenje DPF filtra je enostaven postopek, zato ste lahko prepričani, da bodo v izbranem servisu dobro poskrbeli za vaš avtomobil. 

Izberite serviserja z izkušnjami

Če bose svoj avtomobil za čiščenje DPF filtra odpeljali k profesionalcem, bodo ti zagotovo opravili dobro delo. Vsekakor pa morate vedeti, da je tudi tu veliko takšnih, ki nimajo pravih izkušenj z čiščenjem filtrov in vam tako lahko naredijo več škode kot koristi. 

Če ne poznate dobrega serviserja, je pametno, da se za čiščenje DPF filtra odločite šele po posvetu s poznavalci, prijatelji ali prodajalci osebnih avtomobilov, ki vam bodo zagotovo znali dobro svetovati. 

Kaj pomeni kratica FAP filter

Kratica FAP se uporablja za filtre ki skrbijo za trde delce. To je naprava, ki je vgrajena v vse dizelske avtomobile. Zahvaljujoč tehnologiji, ki jo uporablja FAP filter, je mogoče zlahka doseči znatno zmanjšanje vse škodljivih delcev, kar posledično pomeni, da se zmanjša onesnaževanje okolja. 

FAP filter deluje na podlagi filtra iz silicijevega karbida, ki je opremljen s posebnimi kanali in alveolarnimi celicami, ki imajo nalogo, da zadržujejo škodljive delce. 

Kako poteka regeneracija FAP

Za popolno učinkovitost, mora FAP filter občasno izvesti popolno regeneracijo. To je postopek, ki se v avtomobilih izvede samodejno, zahvaljujoč programski opremi, ki izvaja samostojno diagnozo filtrirnega sistema. 

Regeneracija se samodejno sproži, ko avtomobil prevozi od 400 do 500 kilometrov. Njen začetek je povezan s količino trdih delcev, ki jih je v tem času FAP filter nabral v sebi.