tesarstvo

Tesarska dela na terenu

Tesarstvo je skupek dejavnosti v lesni industriji, ki se ukvarja z izdelavo lesenih konstrukcij in večjih elementov iz lesa. Za razliko od mizarstva je v tesarstvu večji poudarek na statiki in računanju nosilnosti elementov, hkrati pa je za tesarstvo značilen tudi nabor tehnik za obdelavo lesa, ki se nekoliko razlikuje od mizarstva in drugih panog lesne industrije. 

V preteklosti je bilo tesarstvo neločljivo povezano z izdelavo človeških bivališč, zato velja za enega od najstarejših poklicev. Danes pa tesarji izdelujejo vse vrste lesenih konstrukcij. Lesene skeletne hiše so precej popularne, še vedno pa bistveno večji delež med tesarskimi izdelki zasedajo ostrešja klasičnih hiš in manjši pomožni objekti, kot so na primer kolesarnice, nadstreški za parkiranje avtomobila ter vrtne ute.

Značilnost tesarskega dela je raznolikost delovnega procesa. Večina konstrukcij se namreč sestavi na terenu, kamor morajo tesarji že pred pričetkom izdelave, da natančno premerijo vse potrebne dimenzije. Samo sestavljanje lesenih ogrodij pa nato poteka v delavnicah, kjer je na voljo pravo orodje za hitro oblikovanje lesenih tramov. Poleg tramov iz masivnega lesa je v zadnjem času postal zelo priljubljen tudi lepljen les. Cena tovrstnih lesnih elementov je primerljiva z masivnimi tramovi, pa vendar lepljen les ponuja mnoge prednosti.

Od česa je odvisna cena lesa?

Lepljen les, cena katerega variira od namembnosti posameznih kosov, je zelo priljubljen predvsem zaradi enostavne površinske obdelave in ugodnih lastnosti glede staranja. V glavnem pri lepljenem lesu govorimo o lepljenih tramovih, ki so narejeni iz več manjših kosov lesa, ki jih sestavijo po posebnem načrtu, zlepijo z močnim lepilom in močno stisnejo s hidravlično stiskalnico. Za tak lepljen les cena vsebuje veliko več delovnih ur, vseeno pa se pozna prihranek na površinski obdelavi. Lepljeni tramovi namreč ne pokajo in se ne zvijajo s starostjo, kar je slabost masivnega lesa. Vse to pa pripomore h daljši življenjski dobi površinskih premazov.