Klasični parket

Klasični parket z dolgoletno tradicijo

Klasični parket se uvršča med naravne talne podlage in pri nas zagotovo velja za eno od najbolj razširjenih. Ima dolgoletno tradicijo, priljubljen pa je tudi zaradi povsem preprostega vzdrževanja in dolge življenjske dobe.

Klasični parket je torej vrsta talne podloge, ki ima precej dolgo življenjsko dobo. Da se ga namreč učinkovito obnavljati. V primerjavi z gotovim parketom pa klasični parket zahteva daljši čas polaganja. To vključuje brušenje, lakiranje oziroma oljenje ter sušenje.

Sicer pa se klasični parket polaga tako, da se lepi na prej dobro pripravljeno podlago. Pri tem lahko sestavljamo najrazličnejše vzorce, na primer ribjo kost, različne vrste kock, položite ga lahko tudi v ravni vrsti.

Določene debeline klasičnega parketa so prav tako primerne za domove, kjer je vgrajeno talno ogrevanje. Klasični parket se v resnici lahko polaga na dva načina – lepljenje na podlago ali plavajoče polaganje s sistemom na klik. 

Gotovi parket vizualno zelo spominja na klasični parket

Gotovi parket na prvi pogled deluje skoraj povsem tako kot klasična vrsta parketa. Njegova splošna ključna prednost je ta, da je sila preprost za polaganje. Narejen je iz več plasti lesa, večinoma iz iglavcev. Gornja plast tovrstnega parketa je izbrana po želji posameznika. Površina gotovega parketa je tovarniško obdelana – brušena ali lakirana. Pri polaganju se posledično izognemo izgubi časa. Posledično je tudi cena polaganja bistveno nižja.

Gotovi parket ponuja možnost izbire številnih vzorcev. Sicer pa je takšna vrsta parketa izjemno enostavna za vzdrževanje, dobro odporna na udarce in primerna tudi za talno gretje. Na trgu vam je na voljo gotovi parket v več podkategorijah – dvoslojni ali masivni parket. Dvoslojni se od klasičnega gotovega razlikuje po načinu same izdelave. Gre namreč za posamične deske s peresom in utorom različnih obdelav ter dimenzij. Dvoslojna vrsta gotovega parketa je že tovarniško obdelana, posledično ni potrebe po naknadni obdelavi.