Rekuperacija

Rekuperacija se nanaša na učinkovito izmenjavo zraka v prostorih

Rekuperacija se lahko nanaša na energijsko učinkovito izmenjavanje zraka v prostoru. Takšen proces omogoča keramični izmenjevalnik toplote, ki ga imenujemo tudi rekuperator. Ta iz prostora črpa topel zrak ter shranjuje zbrano toploto. To nato odda v hladnejši zunanji zrak. Sveži zunanji zrak se v napravi za prezračevanje tudi filtrira.

Rekuperacija oziroma prezračevalni sistem z rekuperacijo vam torej lahko zagotovi konstantno temperaturo vhodnega zraka, poleg tega pa omogoča neprestano prezračevanje hiše oziroma katerega koli drugega objekta. S tem učinkovito prispevate ne le k velikemu prihranku energije, temveč preprečujete tudi nastanek vlage ter plesni.

Še ena ključna prednost rekuperacije

Rekuperacija poleg vsega odlično poskrbi za izjemno visoko raven bivalnega udobja. Na vaši nepremičnini na dolgi rok prav tako ohranja višjo vrednost.

V primerjavi s prezračevanjem s pomočjo odprtih oken pa ima rekuperator še eno veliko prednost. Zrak je po njegovi zaslugi v prostoru vedno čist. Ni namreč tveganja, da bi se skozi odprto okno ali balkonska vrata prišla prah ali umazanija. 

Učinkoviti prezračevalni sistemi

Učinkovito prezračevanje prostorov je ključnega pomena za kakovostno bivanje. Nekateri med vami še vedno prisegate na način prezračevanje iz preteklosti – odpiranje in zapiranje oken. Takšen sistem je že zdavnaj preteklost. Potrebno je namreč poskrbeti za čim učinkovitejši prezračevalni sistem.

Na voljo so različni prezračevalni sistemi. Za katerega se boste odločili, pa je v veliki meri odvisno tudi to, kako velik objekt oziroma prostor boste prezračevali. Lokalno prezračevanje je odlična izbira, če je vaše stanovanje veliko manj kot 80 kvadratnih metrov. Lokalne prezračevalne naprave so tihe ter energetsko izjemno učinkovite oziroma ekonomične.Lokalni prezračevalni sistemi poskrbijo za prihranek pri ogrevanju in ohlajanju prostorov. Ravno zato so odlična izbira tudi z ekološkega vidika. Še ena od oblik kakovostnega prezračevanja je centralno prezračevanje z rekuperacijo. Namenjeno je prezračevanju celotnega objekta. Za razliko od lokalnega prezračevanja torej pri centralnem praviloma prezračujemo vse ogrevane prostore.