Dopolnilno zavarovanje

Stroški pri zdravstvenih posegih

V Sloveniji imamo dokaj dobro urejeno zdravstveno zavarovanje, ki zagotavlja financiranje mnogih zdravstvenih posegov in izdelkov. Moramo pa se vsekakor vnaprej pozanimati, kaj lahko od takšnega zavarovanja pričakujemo in kje se ugodnosti končajo. Obvezno zdravstveno zavarovanje pri nas namreč krije le osnovni nabor nujnih storitev, medtem ko bo treba za dobro izkušnjo v drugih primerih izbrati še dodatno zavarovanje. Če govorimo o stroških, moramo na zavarovanja gledati nekoliko drugače. Običajno lahko pričakujemo, da ob samih posegih ne bo treba plačevati, je pa to zelo odvisno od tega, za kakšne posege gre in kako smo zavarovani.

Obvezno zdravstveno zavarovanje krije nujne posege in izdelke, ki se pri tem uporabljajo. Dobro so pokrite osnovne zdravstvene storitve, tako da lahko pričakujemo dobro oskrbo v primeru, da se poškodujemo ali zbolimo. Ne moremo pa biti vedno povsem prepričani, ali so določene storitve vključene v zavarovanje ali ne, prav tako se lahko v nekaterih primerih zgodi, da bodo nastali nepredvideni stroški – obvezno zdravstveno zavarovanje namreč nekaterih storitev in izdelkov ne krije v celoti, temveč jih je treba doplačati. Ravno tu so relevantni stroški, ki jih lahko pričakujemo pri osnovnih zdravstvenih posegih. Tu gre za storitve, ki ne sodijo med samoplačniške in prostovoljne, pogosto spremljajo osnovna zdravljenja in nujne posege.

Da bi bili tudi v takšnih primerih zavarovani pred nepredvidljivimi stroški, moramo izbrati dopolnilno zavarovanje. To ima ravno ta namen, da pokrije razliko do polne cene za storitve in izdelke, ki so le deloma vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje. Tako se uspešno izognemo nepredvidenim stroškom, saj dopolnilno zavarovanje krije isto zbirko storitev in izdelkov, torej nujne posege in osnovna zdravljenja. Vsi drugi posegi so samoplačniški in prostovoljni, tako da se na stroške lahko vnaprej pripravimo, medtem ko dopolnilno zavarovanje odpravlja morebitne stroške pri nujnih posegih, nad katerimi nimamo nobenega nadzora.