Laserski razrez

Laserski razrez je v kovinsko predelovalni industriji postopek prihodnosti

Različni razrezi kovine, kot je pločevina, aluminij ali medenina, je zelo pogost postopek v kovinsko predelovalni industriji. Z njegovo pomočjo dobimo različne polizdelke, ki so pripravljeni za nadaljnjo obdelavo v proizvodnem procesu. Desetletja nazaj so bili takšni postopki precej zamudni in manj natančni, s pojavom laserjev pa je postala celotna kovinsko predelovalna industrija veliko bolj učinkovita. K temu je bistveno pripomogel laserski razrez.

Laserji so postali izjemno uporabni pri obdelavi različnih materialov, še posebej pa so primerni tam, kjer je potrebno materiale rezati z izjemno visoko natančnostjo ali pa v primeru razreza neobičajnih oblik. Laserski razrez uporablja posebno lasersko svetlobo, ki omogoča natančno in hitro rezanje, zaradi česar je ta postopek vse bolj razširjen in ekonomičen. Zaradi laserskega razreza so stroški proizvodnje izdelka bistveno manjši, saj ni tolikšne potrebe po dodatni obdelavi, odpadnega materiala je minimalno, hitrost proizvodnje pa je bistveno večja.

Kovinske konstrukcije so vsestransko uporabne

Kovina že od nekdaj velja za zanesljiv in kakovosten gradbeni element, zato ni nič presenetljivega, da se jo vse pogosteje uporablja tudi za izdelavo različnih kovinskih konstrukcij v gradbeništvu, ki imajo podporno funkcijo. Takšne kovinske konstrukcije so se izkazale za veliko bolj praktične kot pa na primer beton, zato je izdelava kovinskih konstrukcij danes nekaj povsem vsakdanjega. Vendar pa to ni edini namen uporabe kovinskih konstrukcij, saj so vsestransko uporabne tudi na drugih področjih.

S pomočjo sodobnih laserjev je danes mogoče izdelati tudi manjše kovinske konstrukcije in celovite rešitve na različnih področjih. Z največjo natančnostjo se lahko danes izdela kovinske konstrukcije kot so vrata, regali, podstavki za stroje, ograje, stopnice in še marsikaj drugega, pri čemer so možnosti prilagajanja neomejene. Seveda je pri izdelavi kovinskih konstrukcij potrebno slediti predvsem določenim specifikacijam in zahtevam po nosilnosti, saj bodo le na ta način učinkovito opravljale svojo funkcijo.