Vrtna kosilnica

Katera kosilnica bo najboljša?

Izbira kosilnice je lahko precej zahtevna. Na trgu namreč najdemo nešteto različnih modelov, pravzaprav je lahko veliko preglavic prisotnih že pri izbiri vrste kosilnice. Da bi se izognili kakšnim prenagljenim odločitvam ali napakam, se je pametno že v izhodišču omejiti na določeno vrsto kosilnice in na ugledne blagovne znamke. Odločamo se na podlagi lastnosti površin, ki jih nameravamo kositi.

Kosilnice za manjše površine

Na majhnih površinah se bo najbolje obnesla elegantna vrtna kosilnica, ki je ni težko upravljati. V tem oziru izstopajo nahrbtne kosilnice, ki so odlične za košnjo ob robnikih in zidovih, ograjah, kolih in podobnih ovirah, pa tudi na razgibanem ali strmem terenu. Če je površina dokaj ravna in urejena, bo najboljša izbira samohodna vrtna kosilnica, ki svoje delo brezhibno opravi. Na voljo so zelo napredne samohodne kosilnice, s katerimi bo košnja povsem enostavna in vedno brezhibna, na drugi strani pa so priljubljeni tudi osnovni modeli, ki so cenovno ugodni in še vedno dovolj uporabni. Ker je vrtna kosilnica ključna oprema pri delu na urejenih zelenicah, se seveda splača poseči po višjem kakovostnem rangu.

Kosilnice za večje površine

Na večjih površinah pridejo razlike v kakovosti še bolj do izraza, prav tako so izrazite razlike med posameznimi vrstami kosilnic. Za večje urejene površine izberemo vrtni traktor , ki je v tem primeru kar edina smiselna izbira. Vrtni traktor omogoča zelo udobno košnjo večjih zelenic, pomaga pa tudi pri mnogih drugih opravilih na velikem posestvu. Pri košnji na velikih vrtovih se sicer dobro obnesejo tudi druge sedežne kosilnice, ki bodo nekaterim uporabnikom morda še bolj ustrezale. Vrtni traktor je priljubljena izbira tistih, ki se ne ukvarjajo le s košnjo.

Na razgibanih in bolj zaraščenih površinah pridejo v poštev traktorske kosilnice ali kosilnice, ki so posebej namenjene takšnim izzivom. Možno pa je, da bo treba tudi na takšni površini nekaj dela opraviti tudi ročno.