Implantat

Rešitev za poškodovane zobe

Poškodovani zobje lahko predstavljajo veliko težavo, saj jih težje uporabljamo, poleg tega vedno tvegamo tudi dodatne poškodbe in obrabo. Za nameček pa seveda nimamo tako lepega nasmeha, kar je prav tako pomembno. Če torej pride do večjih ali manjših poškodb zob, je treba ukrepati čim prej, le tako lahko pričakujemo učinkovito rešitev, ki ne bo pretirano zahtevna.

Seveda je vse odvisno od tega, za kakšne poškodbe gre. Včasih se soočimo z manjkajočimi zobmi, ki jih je treba nadomestiti. V tem primeru je lahko edina smiselna rešitev implantat, ki se uporabi za namestitev ustreznega protetičnega nadomestka. Na srečo so ti izdelki in z njimi povezani postopki zelo dovršeni, zato je možno manjkajoče zobe dokaj enostavno in zelo uspešno nadomestiti. Napreden implantat lahko nadomesti praktično vsak zob, lahko tudi celotno zobovje, če se odločimo za celotno protezo na vsadkih. Prav tako je implantat pogosto prava rešitev za močno poškodovane zobe, ki jih je pametno kar zamenjati ali povsem rekonstruirati s protetičnimi izdelki.

Včasih pa imamo na voljo več opcij, recimo pri kakšnih manjših poškodbah. Morda pridejo v poštev celo tiste rešitve, ki jih sicer pripisujemo estetskemu zobozdravstvu. Tovrstno vlogo imajo zobne luske, ki so lahko zelo uporabne pri rekonstrukciji zobovja zaradi poškodb, lahko pa se uporabijo tudi iz čisto estetskih razlogov. V vsakem primeru ponujajo zobne luske veliko svobode pri oblikovanju vizualne podobe zobovja, ne da bi zahtevale invaziven poseg ali veliko drugega dela. Poleg tega je takšna rešitev tudi dokaj poceni. Zobne luske so lahko zelo učinkovite predvsem pri obrabljenih zobeh, ki pokažejo znake staranja in stalnih obremenitev, najbolj so seveda na udaru tisti, ki se predajajo razvadam, kot sta kava in tobak.

Za poškodovane zobe je skoraj vedno moč najti elegantno rešitev. Ta seveda čaka pri zobozdravniku, zato je prvi korak prav posvet z izkušenim strokovnjakom.