Zobni aparati

So najdražji in najmodernejši zobni aparati tudi najprimernejši?

Še ne dolgo nazaj smo poznali le snemljive zobne aparate, ki so bili namenjeni predvsem otrokom. Danes pa to ne velja več, kajti zobni aparati so namenjeni tako otrokom kot odraslim v vseh starostnih stopnjah. Najpogosteje se uporabljajo aparati z zvezdicami na zunanji strani, aparati z zvezdicami na notranji strani, snemne folije in snemni aparati z žičkami. Zobni aparat je dejansko sklop inštrumentov, s katerimi specialisti opravijo določen poseg.

 

Po namestitvi aparata so potrebni stalni popravki ter kontrole, da zdravljenje poteka v želeno smer. Povprečne terapije z aparati trajajo dve leti, temu slediita pa še dve leti retencije. To pomeni, da se sname aparat in spremlja stabilnost doseženega rezultata, po potrebi pa tudi ukrepa. Najboljšega zobnega aparata dejansko ni. Včasih tudi najmodernejši in najdražji zobni aparati niso primerni za vsako težavo. Ortodonti vam bodo zagotovo predstavili več različnih možnih aparatov, za vaš primer pa svetovali najprimernejšega.

 

Paradontoza je z rednimi pregledi lahko obvladljiva

 

Ste vedeli, da je paradontoza bolezen in zaradi nje lahko začnete izgubljati zobe? Ta bolezen nastane zaradi vnetja obzobnih tkiv, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni kot napredovana stopnja gingivitisa. Z napredkom bolezni se kopičijo mikrobi ter uniči vezivno tkivo, kar ob zaključku pomeni izgubo kostne mase. Zobje torej nimajo več močne opore in zaradi tega začnejo izpadati. Prvi znaki te bolezni so krvavenje iz dlesni, sprememba barve dlesni, nastanek obzobnih žepkov, porumeneli zobje in slab zadah.

 

Toda pozor! S primerno ustno higieno, odstranjevanjem zobnega kamna in rednim pregledom na vsakih 6 mesecev pri zobozdravniku, se boste učinkovito borili proti tej nadležni bolezni. Paradontoza pa ne nastaja le zaradi slabe higiene, ampak so vzroki zanjo lahko genski, hormonski ,tičijo v kroničnih neozdravljivih boleznih, alkoholizmu, kajenju in dolgotrajnem stresu. Način življenja in prehranjevanja je torej izjemno pomemben faktor, na marsikaterega od teh pa lahko vplivamo tudi sami.