kosilnica

Enostavna košnja na zahtevnem terenu

Na voljo imamo številne naprave, ki nam košnjo močno poenostavijo, pravzaprav v nekaterih primerih lahko kosijo celo same. Najbolj impresivne so naprave, ki jih uporabljajo kmetje za obdelavo večjih kmetijskih površin, tam je možno brez večjih težav pokositi tudi hektarje visoke trave. A veliko večji izzivi se lahko pokažejo na veliko manjših površinah – za košnjo zelenice ob domači hiši bo treba morda poiskati prav posebno rešitev.

V poštev pride kosilnica, ki bo kos specifičnim izzivom takšnega okolja. Že res, da imamo opravka z relativno majhno površino, ki ne zahteva posebej zmogljive, velike ali drage opreme. A to še zdaleč ne pomeni, da bo delo enostavno. Pogosto se namreč soočamo z raznimi nedostopnimi kotički, strmimi nakloni in neugodno podlago, visoko travo in podrastjo, pa tudi z raznimi ovirami, ki ne dopuščajo enostavne košnje celotne površine. Takšnim izzivom bo kos le kosilnica, ki jo lahko natančno upravljamo na manjši površini. Na srečo najdemo tudi v tem segmentu odlične možnosti, ki ponujajo pravo rešitev za še tako zahtevne primere.

Bržkone se bo v zahtevnih primerih najbolje obnesla nahrbtna kosilnica, ki jo lahko natančno upravljamo med vsemi mogočimi ovirami. Tako dosežemo vsak kotiček in se izognemo vsem nevarnostim, ki morda pretijo v visoki travi. Takšna kosilnica je lahko presenetljivo zmogljiva, lahko je tudi prilagojena zahtevnim razmeram – nekatere so idealne za čiščenje podrasti na zaraslih površinah. V vsakem primeru pa mora biti nahrbtna kosilnica praktična za uporabo in udobna za nošenje. Le tako lahko pričakujemo, da jo bomo brez težav uporabljali, v nasprotnem primeru si ne moremo z zmogljivostjo prav nič pomagati. Nahrbtna kosilnica je lahko povsem dovolj za redno obdelavo manjših domačih zelenic, tudi če se spopadamo z zahtevnim terenom. Na nekoliko večjem vrtu pa lahko to napravo nadgradimo s kakšnim dodatnim pripomočkom, ki še bolje poskrbi za večjo površino ali kakšne specifične izzive.