Travne rešetke

Optimalna skrb za govedo

Živinoreja je ena izmed najzahtevnejših dejavnosti, saj imamo opravka z neštetimi dejavniki, ki lahko vplivajo na končni uspeh. Poleg tega pri delu z živalmi nikoli točno ne vemo, kaj lahko pričakujemo, saj so živali včasih presenetljivo nepredvidljive. To velja tudi za govedo, ki je praviloma povsem domače, lahko pa se vede tudi nekoliko drugače. Še posebej to velja pri teličkih, s katerimi je še toliko več dela.

Najprej je treba teletom zagotoviti kar najboljše pogoje za rast, kar se začne pri prehrani. Običajno v ta namen uporabimo štarter za teleta, ki ponudi optimalno kombinacijo hranil, ki jih živali potrebujejo za rast in razvoj. Seveda imamo na voljo različne vrste hrane, je pa štarter za teleta pogosto idealna izbira, ki zagotavlja kar najboljši učinek. To je sicer odvisno od vsakega živinorejca, nekateri štarterjev sploh ne uporabljajo, drugi nanje močno prisegajo. V vsakem primeru je pomembno, da se pozorno posvetimo potrebam telet in temu primerno prilagodimo njihovo prehrano. Štarter za teleta je lahko odlična rešitev, lahko pa tudi ne, če ne vemo točno, kaj počnemo.

Poleg tega moramo biti pozorni na okolje, v katerem živali vzgajamo. Pri tem pridejo v poštev razni pripomočki, s katerimi si lahko močno olajšamo delo. To so recimo travne rešetke za zaščito kmetijskih površin in omejevanje prehoda goveda, še bolje se pri slednji nalogi obnesejo večje rešetke, ki so izdelane prav za ta namen. Travne rešetke imajo nekoliko drugačno nalogo, služijo predvsem utrjevanju površin, ki so redno pod velikimi obremenitvami. Na kmetiji so takšne obremenitve precej pogoste, zato so tudi travne rešetke tako uporabne. Ne samo pri živinoreji, temveč tudi pri drugih dejavnostih, recimo povsod tam, kjer pogosto vozimo s težko kmetijsko mehanizacijo. Takšni in podobni detajli pridejo še kako v poštev, saj se na dolgi rok močno pozna njihov vpliv.