Motorne kosilnice

Napredne motorne kosilnice

Za košnjo uporabljamo različne kosilnice, dandanes pa so te v veliki meri motorizirane. Nekaj dela še lahko opravimo tudi na roke, a vedno manj – tudi za košnjo manjših površin ali kakšnih posebej zahtevnih terenov se pogosto uporabljamo motorne kosilnice, to so predvsem nahrbtne kosilnice z nitko. Ne glede na to, pred kakšen izziv smo postavljeni, imamo verjetno v široki ponudbi na voljo idealno kosilnico, s katero si bomo delo močno olajšali. Pametno moramo premisliti in izbrati pravo napravo za delo, saj so razlike lahko velike.

To je povsem očitno, če primerjamo kosilnice, ki so namenjene različnim terenom. Vrtni traktor je recimo prilagojen uporabi na večjih posestvih, pomaga na večjih površinah, ki jih z ročno ali samohodno kosilnico ne bo mogli enostavno pokositi. Vrtni traktor nam omogoča, da travo kosimo kar med prevažanjem po terenu, pri tem lahko koristimo udobje, ki ga ponuja vozilo, pa tudi nekatere dodatne funkcionalnosti, ki pri takšnem izdelku ne smejo manjkati. V praksi to pomeni, da bomo tudi na večjem posestvu uživali v udobju in brezhibnem delu, saj vrtni traktor delo opravlja skoraj samodejno, pomaga pa tudi pri mnogih drugih opravilih, ne le pri košnji.

Veliko bolj pogosto pa so v uporabi druge motorne kosilnice, ki so prilagojene uporabi na nekoliko manjši površini. Predvsem za domačo uporabo se pogosto uporabljajo samohodne kosilnice, ki jih moramo ročno upravljati po zelenici, ravno zato pa ponujajo nekoliko lažje in bolj zanesljivo upravljanje. To lahko s pridom izkoristimo tam, kjer imamo opravka s kakšnimi nepravilno oblikovanimi in težje dostopnimi kotički. Poleg tega pa imamo na manjših in srednje velikih površinah na voljo tudi mnoge druge opcije, od ročnih kosilnic do naprednih robotskih modelov. Motorne kosilnice ponujajo veliko izbire, tako da bo treba premišljeno izbrati tisto, ki se bo v praksi kar najbolje obnesla. Običajno za zahtevno delo izberemo več kosilnic, vsako za določen izziv.