Standardna oprema slovenskih kmetovalcev

Standardna oprema slovenskih kmetovalcev

Oprema kmetovalcev je v celoti odvisna od tega, s kakšnimi opravili se soočajo, seveda pa najdemo nekatere izdelke na mnogih kmetijah, saj so vsestranski in se odlično izkažejo pri mnogih kmetijskih opravilih. Predvsem na manjših kmetijah lahko pričakujemo kar nekakšno standardno zbirko opreme, ki je posebej priljubljena in v množični rabi.

Priljubljeni traktorji

Kateri traktorji so pri nas med najbolj priljubljenimi? Tudi v Sloveniji se zrcalijo tržni deleži največjih svetovnih znamk, hkrati pa so med priljubljenimi tudi nekateri proizvajalci, ki imajo pri nas dolgo tradicijo, predvsem Zetor in IMT. To pa zato, ker so še vedno na voljo rezervni deli za traktor IMT ali Zetor, s tem pa so tudi starejši modeli še vedno v uporabi. Kakovostni rezervni deli za traktor IMT ali Zetor ponujajo tem vozilom praktično neomejeno življenjsko dobo in brezhibno funkcionalnost. Predvsem pri manj zahtevnih uporabnikih je to povsem dovolj, zato so ti traktorji na manjših kmetijah zelo pogosti. Seveda rezervni deli za traktor IMT oziroma Zetor niso dobavljivi kar povsod ali za prav vsak model, zato velja traktor še vedno premišljeno izbrati.

Kmetijska mehanizacija

Med preostalo mehanizacijo najdemo zelo raznoliko zbirko pripomočkov. Značilna je morda še BCS kosilnica, ki je zelo prilagodljiva za košnjo vseh mogočih terenov. Odlično se znajde tako na poraščenih strminah kot na urejenih travnikih. BCS kosilnica se gotovo uvršča v standardni nabor opreme slovenskih kmetovalcev. Spet tudi zato, ker gre za vzdržljivo in zanesljivo opremo, ki je ni treba pogosto menjati. BCS kosilnica brez težav preživi tudi velike obremenitve in obrabo pri redni uporabi.

Preostala mehanizacija je povsem odvisna od tega, s katerimi opravili se kmetovalec ukvarja. Večinoma gre že za dokaj specializirane pripomočke, ki so značilni za tiste, ki se posvečajo zgolj posameznim kmetijskim panogam. Tako tudi ne moremo pričakovati, da bomo določene izdelke našli kar na vsaki kmetiji.