Rešitve za brezhibne zobe

Rešitve za brezhibne zobe

Težko je ohraniti povsem brezhibne zobe, saj se zobovje redno sooča z različnimi obremenitvami, ki ogrožajo tako zdravje kot podobo zob. Najbolj škodljiva je prehrana, ki predvsem s sladkorjem in sladili predstavlja veliko grožnjo dobrobiti zobne sklenine, tudi v pijači in mnogih vsakodnevnih razvadah je veliko škodljivih snovi. Svoje pa dodajo še drugi dejavniki, recimo škrtanje z zobmi, kot tudi nepredvidljive poškodbe ali kakšna bolezenska stanja. V primeru, da opazimo ali začutimo težave, bo treba obiskati zobozdravnika – na srečo imamo nekatere zelo elegantne rešitve, ki poskrbijo za brezhibno zobovje.

Estetski posegi

Če so težave le estetske, na primer obarvanje zob zaradi kajenja ali pitja kave, lahko zadevo popravijo estetski posegi. Lahko se odločimo za beljenje, lahko pa kar za zobne luske, ki ponujajo še bolj zanesljivo rešitev. Zobne luske nadomestijo prizadete ploskve in ponujajo zelo celovit učinek, še posebej če jih uporabimo na več zobeh. Tudi beljenje je lahko zelo uspešno, je pa to načeloma nekoliko daljši postopek z manj gotovimi rezultati. Trajne zobne luske so na dolgi rok pogosto boljša izbira, je pa to odvisno od primera.

Zobni implantati

Predvsem v primeru večjih težav bo treba opraviti celovito rekonstrukcijo poškodovanih ali manjkajočih zob. To lahko opravimo z implantati, ki omogočajo namestitev zanesljive zobne protetike. Na ta način je možno nadomestiti kar celotno zobovje, pogosteje pa se vsadki uporabljajo za obnovitev posameznih zob. Vsekakor pa lahko ponovno pridobimo brezhibno zobovje, tudi po hudih poškodbah – čeprav se implantati uvrščajo na področje zobne protetike, imajo svojo vlogo tudi pri estetskih posegih. Obe področju se tako ali tako v veliki meri prekrivata, saj zobozdravniki z uporabo vseh razpoložljivih sredstev oblikujejo končno rešitev, ki bo ponudila kar najboljši rezultat. Če iščemo brezhibne zobe, bodo morda pravo izbiro predstavljali prav zobni implantati, ki omogočajo uporabo naprednih protetičnih izdelkov.