Les za talne obloge

Les za talne obloge

Lesene talne obloge so zelo priljubljene, zato dajejo ponudniki na izbiro različne izvedbe, vedno pa se lahko odločimo tudi za različne vrste lesa. Že takšni in drugačni parketi imajo različne lastnosti, če pa k temu dodamo še velike razlike med posameznimi vrstami lesa, ki se za izdelavo takšnih talnih oblog uporabljajo, dobimo pravo zmešnjavo različnih opcij. Da bo se lahko smiselno odločili, se moramo pozanimati o prednostih in slabostih posameznih možnosti, predvsem pa se seznanimo z najbolj priljubljenimi in pogostimi izbirami – ravno te namreč v večini primerov predstavljajo najboljšo možnost. 

Verjetno se najpogosteje uporablja za parket hrast, ki velja za trden, vzdržljiv in odporen les. Hkrati je hrast dokaj enostavno dobavljiv, posledično tudi cenovno ugoden, pa še relativno enostaven za obdelavo v obsegu, ki ga zahtevajo parketi. To pomeni, da hrastov pod združuje mnoge prednosti, s katerimi bo privlačna izbira za širok spekter kupcev. Če uporabimo za parket hrast, smo lahko prepričani o nekaterih značilnih prednostih tega lesa, zanašamo pa se lahko tudi na presojo mnogih drugih zadovoljnih uporabnikov. Seveda se ne orientiramo le po teh dejavnikih, gotovo pa lahko pomagajo pri oblikovanju končnega mnenja. Ker pa za parket hrast ni edina možnost, se pozanimamo še o drugih vrstah lesa, ki se uporabljajo za ta namen. 

Hrast prevladuje zato, ker je trden in predvsem vzdržljiv oziroma stabilen les, a takšne lastnosti imajo tudi nekatere druge vrste. Pravzaprav pa lahko uporabimo tudi nekoliko mehkejši les, saj nekatere pomanjkljivosti lahko odpravimo z dodatno obdelavo. Tako se parketi vedno pogosteje izdelujejo iz bukve in javora, priljubljena izbira je tudi jesen. To so slovenske vrste lesa, ki so enostavno dobavljive in relativno poceni. Za nekoliko bolj barvit učinek poskrbita oreh in češnja, na voljo pa so seveda tudi mnoge bolj eksotične vrste lesa, ki lahko prinesejo nekatere edinstvene značilnosti.