Zunanja senčila – tipi in primeri uporabe

Zunanja senčila – tipi in primeri uporabe

Sončna svetloba je zelo močno sevanje, ki ga oddaja sonce. Za vsa živa bitja na zemlji je po eni strani nujno potrebna, saj omogoča proizvajanje hrane s pomočjo rastlin, po drugi strani pa pretirana izpostavljenost soncu večini živalim, tudi ljudem, precej škodi. Zato je potrebno najti pravo ravnovesje v osvetljenosti bivalnih prostorov in drugih površin, kjer se gibljemo ljudje. Za razliko od živali, ki zatočišče pred žgočim soncem iščejo v naravnih zavetjih, smo se ljudje sčasoma naučili prilagajati sončno svetlobo zelo natančno. Že s postavljanjem prvih bivališč se je ponudila možnost umika v senco, danes pa s pomočjo senčil vseh vrst uravnavamo količino svetlobe zelo natančno, tako da zadošča vsem našim potrebam.

Zunaj montirana senčila so zelo dobra za varovanje pred vdorom poletne vročine v prostor. Gotovo vsi poznamo rolete, ki so zadnjih 50 let že kar standardni spremljevalec oken zlasti v novogradnjah, vendar obstaja še mnogo drugih vrst in podtipov zunanjih senčil. Med njimi so zelo pogoste zunanje žaluzije iz aluminija ali pa posebnih plastičnih mas. 

Za ustrezno zaščito notranjosti pred sončno svetlobo je potrebno na vsa okna, ali pa vsaj na tista, ki mejijo na bivalne prostore, namestiti nekakšna senčila, kot so na primer zunanje žaluzije. Pri tem lahko kombiniramo tako notranje, kot tudi zunanje tipe senčil, s čimer dobimo dvojno funkcijo. Zunanja senčila, kot so rolete, zunanji roloji iz screen platna ali pa aluminijaste zunanje žaluzije, se uporablja za zaščito pred toploto in morebitno popolno zatemnitev. To pride zlasti prav ponoči, saj popolna tema dokazano izboljšuje spanec. Medtem pa notranja senčila z zavesami na čelu uporabljamo za zastiranje pogledov ter le delno filtriranje svetlobe. Tako se lahko v notranjost prikrade medla svetloba, ki omogoča ravno pravšnjo osvetlitev za počitek, ali pa notranje zavese razgrnemo in damo soncu prosto pot.