Vrtne kosilnice za domačo uporabo

Vrtne kosilnice za domačo uporabo

Negovanje zelenice je eno od bolj pogostih opravil, s katerim se srečujejo imetniki vrtov. Lepo urejena zelenica ponuja obilo možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Če je pravilno zasnovana in dobro uravnana, je njeno vzdrževanje zelo preprosto in ne zahteva skoraj nič znanja. Glavno pravilo pri vzdrževanju zelenic je prav redna košnja. Z redno košnjo bo trava bolj gosta, hkrati pa bo bistveno zmanjšana možnost pojavljanja plevelov med travnimi bilkami. Zato je najboljša naložba za male vrtičkarje dobra vrtna kosilnica, s katero bo košnja trave prijetna, enostavna in hitra.

Ustrezna vrtna kosilnica mora nujno imeti vsaj koš za zbiranje pokošene trave in lastni pogon. Tako bo košnja z njo tudi na površinah z višjim naklonom bolj enostavna in prijetna. Kolesa za lastni pogon naj bi imela grob profil, ki omogoča boljši oprijem kosilnice s tlemi. To se še zlasti pozna takrat, ko je površina trave bolj mokra in obstaja nevarnost zdrsa. 

Za dolgotrajno uporabo kosilnice je treba opraviti servis vsako leto. Takrat je potrebno pogledati vse jeklenice, ki povezujejo ročico za vklop motorja in pogona na kolesa. V primeru poškodovanih jeklenic jih je potrebno zamenjati z novimi. Glavno opravilo pa je vsakoletna menjava olja v motorju, kar je pri vrtnih kosilnicah zelo enostavno. Tudi motokultivatorji, ki so zelo uporabni na manjših vrtovih za prekopavanje zemlje, potrebujejo menjavo olja na intervale, določene z navodili proizvajalca. Tako kot vrtna kosilnica imajo tudi motokultivatorji pogon na štiritaktni bencinski motor, a je ta za razliko od kosilnic močnejši. Breme, ki ga ustvarja zemlja, je neprimerljivo večje kot upor, povzročen s strani trave med košnjo. Paziti pa je treba na preobremenitve, ki nastanejo pri nepravilni uporabi naprav z bencinskimi motorji. Te so preobremenjene takrat, ko število obratov motorja občutno pade, kar se sliši kot zamolkel zvok.