Učenje skozi igro

Učenje skozi igro

Mlajši otroci svet spoznavajo skozi igro, ki ponuja neomejene možnosti raziskovanja, učenja in utrjevanja. Pravzaprav se na ta način prvič srečajo s praktično vsemi izzivi, pred katere so postavljeni. Tudi tiste največje prelomnice v zgodnjem življenjskem obdobju otrok srečuje preko igre, tako se začne postavljati na noge, v igri se loteva tudi izgovorjave prvih besed. Jasno je, da je smiselno tak razvoj spodbujati tudi kasneje – skozi igro se lahko učijo tudi predšolski otroci in celo tisti, ki so že vstopili v osnovno šolo.

Seveda pa je smiselno starejšim otrokom ponuditi nekoliko bolj strukturirane izzive, iz teh lahko nastane prava možganska telovadba, vaje pa vseeno ostanejo zanimive in zabavne. Te aktivnosti lahko združimo v obsežnejši program, ki mu pravimo tudi brain gym za otroke. Po slovensko je to seveda možganska telovadba, vaje pa so prilagojene tako, da združujejo prijetno s koristnim. Strukturirani programi so na voljo za praktično vse starostne skupine, tako da bodo prišli na svoj račun tako malčki kot tudi nekoliko starejši otroci. Pravzaprav je prav šolska mladina glavna publika, na katere cilja napredna možganska telovadba – vaje so namreč namenjene krepitvi koncentracije pri učenju, spodbuja pa se tudi razvoj drugih naprednih miselnih spretnosti. V šoli otroci že potrebujejo sposobnosti abstraktnega mišljenja, ki se odlično kombinira z domišljijo v tem življenjskem obdobju. Dober brain gym za otroke kombinira vse te dejavnike, da lahko otrokom ponudi idealno kombinacijo učenja in zabave. Cilj je ravno ta, da se skozi igro spodbuja celostni razvoj otroških možganov.

Ne glede na to, ali je malček vključen v strukturiran brain gym za otroke ali ne, mu bo igra zelo koristila. Pri tovrstnih aktivnostih se namreč stalno srečuje s problemi, ki zahtevajo pravo rešitev. Abstraktne naloge so nekoliko uspešnejše pri urjenju posameznih miselnih spretnosti, a tudi splošna igra je zelo koristna za ta namen.