paletni voziček

Rešitve za premikanje paletnih tovorov po trdni podlagi

Dandanes je standardni način dostave manjših izdelkov tak, da se te zloži na euro ali kakšne druge palete, zapakira s stretch folijo in opremi s potrebno dokumentacijo za prevzem skupaj s črtnimi kodami, ki močno olajšajo komisioniranje zalog v skladiščih trgovin. Palete so zelo inovativen izum, ki omogoča shranjevanje večjih količin predmetov najrazličnejših kategorij. Zlasti je pomembno to, da so palete enotne velikosti in oblike, tako da se jih lahko nemoteno premika s prednastavljenimi orodji, kot so viličarji ali paletni voziček, ki ima ustrezno nastavljene dvižne vilice. Enotna oblika palet pa v primeru zadosti trdnega tovora omogoča tudi zelo enostavno zlaganje paletnih paketov eden na drugega, pri čemer rob palete v skladovnici ostane izpostavljen, zato se tako zložene palete brez težav ponovno razloži.

V skladiščih na debelo, kjer se vsakodnevno obračajo ogromne količine paletnih paketov, se večinoma uporablja električne ali dizel viličarje. Gume za viličarje morajo omogočati ustrezen oprijem na gladkih podlagah, kakršne so po navadi v skladiščih, hkrati pa morajo biti dovolj trde, da zagotovijo ustrezno stabilnost. Zato so navadno gume za viličarje izdelane iz trše gume s ploščatimi profili, pri čemer so sprednje gume navadno trše, večje in širše. Na sprednje gume za viličarje pade največ teže tovora, hkrati pa so tudi najbolj kritične za ustrezno stabilnost, sploh v primeru neuravnovešenega tovora na paletah, ki lahko povzroči nagib viličarja, v skrajnem primeru pa tudi njegovo prevrnitev, čemur se hočemo izogniti za vsako ceno. Zadnje gume pa so pri viličarjih navadno manjše in ožje, tako da omogočajo bolj enostavno zavijanje in manjši krog obračanja. To je zelo pomembno za zagotovitev zadostne okretnosti pri viličarju.

Po drugi strani se v končnih skladiščih, zlasti tam, kjer se palete raztovarja, več uporabljajo naprave, kot je paletni voziček. Dober paletni voziček omogoča enostavno manipulacijo tovora brez nevarnosti zvračanja palet.