Prevzem podjetja

Pravno svetovanje v poslovnem svetu

Na različnih področjih imamo redno opravka z raznimi pravnimi zagatami. To so lahko le manjše nevšečnosti, lahko pa tudi veliki problemi, ki morda ogrozijo dobrobit celotnega podjetja. V poslovnem svetu takšnih vprašanj gotovo ne gre jemati zlahka, treba je poskrbeti za to, da imamo vedno na voljo pravnega strokovnjaka, ki bo ponudil pravi odgovor. Še posebej očitno je to v primeru večjih pravnih dilem ali pa pri postopkih, ki vključujejo veliko birokracije – treba je poskrbeti za to, da je vse v skladu s črko zakona, pri tem pa je pravno svetovanje naravnost neprecenljivo.

Pravne zagate pri večjih postopkih

Kateri postopki zahtevajo kakovostno pravno svetovanje? To so predvsem večje spremembe, na primer prevzem podjetja. V tem primeru ne bo šlo brez velikih prilagoditev, ne moremo se izogniti birokraciji, razmeroma pogosti so tudi večji pravni zapleti. 

Že v izhodišču je veliko dela z ugotavljanjem lastništva in načrtovanjem prenosa, še posebej pri večjih podjetjih. Prevzem podjetja lahko vključuje le prevzem določenih delov, treba je točno določiti, kaj vse se prenese na novega lastnika. Nekatere vsebine so pravzaprav neprenosljive. Posebno pozornost gre nameniti recimo intelektualni lastnini, pride pa v poštev še veliko drugih detajlov, na katere moramo biti pozorni. V vsakem primeru pa je prevzem podjetja en izmed tistih postopkov, ki lahko porajajo razna pravna vprašanja. Samo pomislimo na kupoprodajne pogodbe, ki morajo natančno predstaviti predmet nakupa oziroma prodaje – v poštev pridejo razne malenkosti, vsaka napaka pa lahko vodi v zelo neprijetne posledice.

Pri večjih postopkih v poslovnem svetu je pravno svetovanje vedno zelo priporočljivo, če ne kar nujno. Na ta način si tudi zagotovimo boljše rezultate, saj lahko s strokovno pomočjo dosežemo več. Seveda ni nujno, da bo temu tako, če ne izberemo pravega strokovnjaka – že temu je vredno nameniti zadostno pozornost, če bomo tovrstno pomoč res potrebovali.