Kosilnice za košnjo domače zelenice

Kosilnice za košnjo domače zelenice

Košnja zahteva kar nekaj časa in truda. Za pravilno oskrbo domače zelenice si je potrebno vzeti nekaj časa in primerno nastaviti višino košnje vrtne kosilnice. Nato pa je travo potrebno le še dovolj redno kositi, tako da travnih bilk nikdar ne skrajšamo za več kot polovico. Različne vrtne kosilnice so kot nalašč za domačo uporabo, ker omogočajo zelo enakomeren odkos in v večini primerov ponujajo tudi sprotno pobiranje pokošene trave v priložen koš, nameščen na zadnji strani kosilnice.

Vzdrževanje kosilnic za domačo uporabo je relativno enostavno, ker so narejene tako, da navadno brez težav zdržijo skozi celotno življenjsko dobo le z menjavanjem olja enkrat letno. Tudi kosa potrebuje občasno brušenje po potrebi, odvisno od tega, kolikšna je obraba. Pri bolj grobih terenih z večjo stopnjo kamenja in grobih plevelov se zna kosa kar hitro krhati, kar zmanjša njeno sposobnost mulčenja. 

Rezervni deli za vrtne kosilnice so na voljo v večini trgovin s tovrstno opremo, tako kot Zetor rezervni deli pri ponudnikih kmetijske mehanizacije. So pa v primerjavi z navadnimi vrtnimi kosilnicami traktorji precej bolj trajni in imajo predvideno življenjsko dobo več desetletij. Zato je prodaja kosov, kot so Zetor rezervni deli, le nekoliko pogostejša, saj se servisi pri traktorjih Zetor izvajajo precej bolj v globino, če se tako izrazimo. Traktorji se tudi več uporabljajo za druga opravila in so na kmetijah konstantno v pogonu, zato pride do obrabe nekaterih delov, ki so mehansko najbolj obremenjeni. Servis traktorjev zahteva originalne dele, kot so Zetor rezervni deli. Kakršni koli približki ne pridejo v upoštev, ker lahko bistveno poslabšajo delovne lastnosti in življenjsko dobo traktorja.

Domače vrtne kosilnice so po drugi strani narejene za krajše intervale življenjske dobe, po navadi med 10 in 15 let, pri čemer se za normalno uporabo šteje redna košnja le enega vrta, za razliko od profesionalnih vrtnarskih kosilnic.