Toplotna črpalka zrak voda cena

Najcenejše toplotne črpalke

Cena toplotne črpalke je pogosto pomemben dejavnik, ki odloča o izbiri naprave za ogrevanje doma. Ne moremo zanikati, da so toplotne črpalke relativno drage in v začetku zahtevajo bistveno višjo investicijo v primerjavi z drugimi sistemi, kar pomeni, da finančna plat prav gotovo pride v poštev pri premisleku o vgradnji novega ogrevalnega sistema. Razumljivo je, da mnogi iščejo kar se da ugodne možnosti – katere toplotne črpalke so najcenejše?

Toplotna črpalka zrak voda

Najcenejša bo verjetno toplotna črpalka zrak voda. Cena je v tem primeru ugodna zato, ker gre za precej enostaven sistem. Vir energije je namreč zrak, do katerega je možno povsem enostavno dostopati, zato je tudi z vidika kompleksnosti sistema in zahtevnosti vgradnje najboljša izbira prav toplotna črpalka zrak voda. Cena je odvisna od vseh teh dejavnikov, predvsem so lahko visoki stroški vgradnje. Ker v tem primeru ni potrebe po vrtanju v zemljo ali drugih postopkih, temveč se zunanja enota zgolj postavi na prosto, kjer lahko zajema energijo iz zraka, so tudi stroški minimalni v primerjavi z drugimi izvedbami toplotnih črpalk.

Cena toplotne črpalke je še vedno takšna, kot jo določa cena same naprave in vgradnje. Pri vgradnji lahko z izbiro toplotne črpalke zrak voda veliko prihranimo, ne moremo pa se izogniti ceni same naprave. To pomeni, da bo treba vseeno pripraviti znatno investicijo, kljub temu, da je najcenejša izvedba prav toplotna črpalka zrak voda, cena je namreč že za osnovno opremo relativno visoka.

A kljub temu, da cena toplotne črpalke v izhodišču prinaša višje stroške kot pri alternativnih virih ogrevanja, je investicija hitro poplačana. Z varčnostjo in izjemnim izkoristkom naprave so namreč stroški ogrevanja na dolgi rok minimalni, s tem pa v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja ogromno prihranimo. To pomeni, da se vgradnja toplotne črpalke zrak voda nedvomno splača, upravičimo pa lahko tudi višjo ceno drugih vrst toplotnih črpalk.