Brainobrain naloge

Miselne naloge za otroke

Otroke je včasih težko spodbuditi k učenju, še posebej če imamo v mislih usmerjeno učenje in utrjevanje kakšnih točno določenih spretnosti. Seveda, malčki se veliko naučijo skozi igro in zabavo, pravzaprav pri raziskovanju sveta okoli sebe stalno sprejemajo pomembne informacije in urijo svoje osnovne spretnosti. A če bi jih radi naučili kaj več, se moramo temu pozorno posvetiti. Na srečo mnoge vaje združujejo prijetno s koristnim in so všeč tudi otrokom. Kot nalašč so nekatere delavnice, ki so namenjene prav učenju otrok.

Veliko uspeha ponujajo Brainobrain naloge, ki so vključene v daljši program učenja. Gre za tedenska srečanja v manjših skupinah, pri katerih se izvajajo različne vaje za utrjevanje spomina in koncentracije. Brainobrain naloge so razporejene preko različnih stopenj in služijo doseganju različnih rezultatov, glede na starost in predznanje otrok. To pomeni, da je možno najti miselne naloge, ki bodo povsem odgovarjale praktično vsakemu malčku. Zelo koristni so lahko tudi pripomočki, ki pri vajah pomagajo – jasno je, da se otroci lažje učijo, če imajo na voljo nekaj pomoči. Brainobrain naloge vključujejo uporabo raznih didaktičnih predmetov, posebej uporaben je abakus za otroke, ki je odlična izbira za vaje mentalne aritmetike. Abakus za otroke je zelo koristen za vizualizacijo abstraktnih konceptov, predvsem števil, poleg tega pomaga pri ohranjanju pozornosti. Gre za svojevrstno igračo, s pomočjo katere bodo otroci hitro osvojili abstraktne koncepte, ne da bi se pri tem dolgočasili. Abakus za otroke je pomemben pripomoček za učenje, seveda pa morajo biti miselne naloge primerno oblikovane, program pa morajo voditi usposobljeni strokovnjaki.

Miselne naloge za otroke ponujajo veliko izbire, pravzaprav lahko za ta namen uporabimo tudi mnoge igre in igrače. Včasih pa je pametno izbrati kakšne bolj usmerjene oblike učenja, če želimo res doseči kar najboljši učinek. V praksi gre vedno za določeno kombinacijo, ki dopušča različna razmerja.