adaptacija dimnika

Kamini na lesno biomaso

Kamini in kaminske peči praviloma kurijo lesena drva ali druge oblike lesne biomase, kot so peleti in lesni sekanci. Obstajajo tudi novi gorilni elementi, ki delujejo na električno energijo in s svetlobnimi efekti le imitirajo kamin, toda to navsezadnje le niso pravi kamini. Zelo zanimiva nova možnost so kamini in kaminske peči na pelete. Peleti so kot kurivo zanimivi zlasti zaradi možnosti popolne avtomatizacije ogrevanja. Standardna velikost peletov omogoča postavitev sistema za avtomatsko dovajanje potrebne količine goriva na kurišče. Tako se lahko doseže konstantno zgorevanje, ki vrača največji izkoristek, hkrati pa lahko peč ugasnemo v roku par minut praktično brez ostanka goriva na kurišču. Adaptacija dimnika pa poskrbi za nemoten odvod dimnih plinov iz kurišča.

Peleti so tudi za skladiščenje prijazen proizvod. Kaminske peči na pelete potrebujejo zalogovnik, ki je čim bližje samemu kurišču. V namenski sobi, kjer bo stal zalogovnik, se napelje dovodna linija za pelete, sami peleti pa se skladiščijo v posebno oblikovanih vrečah, ki omogočajo, da kurivo ostane suho dalj časa. Dovodni sistem za pelete je sestavljen še iz polža, ki na dnu zalogovnika zajema pelete in jih podaja naprej na podajalno linijo. Kaminske peči na pelete imajo na kurišču tudi elektronski vžigalnik, ki samodejno vžge začetno maso peletov, in temperaturna tipala za zaznavanje proizvedene toplote, s čimer je možno ustrezno kontroliranje hitrosti dovoda peletov.

Pri postavitvi novih kaminskih vložkov na pelete v že dokončane zgradbe je nujno, da preverimo, če obstoječi dimniški jašek ustreza sodobnim standardom. Mnoge starejše hiše imajo namreč neustrezne dimniške jaške, pri katerih se lahko z leti vnamejo saje in povzročijo lokalne oslabitve betona ob dimniku. V takih primerih je nujna adaptacija dimnika. Pri adaptaciji lahko izberemo daljšo pot, kjer je potrebno na novo zgraditi večji del dimnika in ga primerno izolirati, ali pa krajšo pot, kjer v obstoječi jašek le vstavimo dimniški vložek, in adaptacija dimnika je končana.