Podajalnik

Varen prevzem dragocenih dokumentov

Za shranjevanje neprecenljivih dokumentov uporabljamo sefe in trezorje, ki so preverjena rešitev. Šibko točko pa pogosto predstavlja prevzem teh dokumentov, bodisi v delovnem okolju bodisi pri osebnih poslih. Da bo tudi prevzem dragocenosti varen in učinkovit, bo treba najti pravo rešitev.

Eno možnost predstavlja podajalnik, ki je priljubljena rešitev predvsem v delovnem okolju. Takšen element je domač v bankah, poštah in drugih okoljih, kjer pogosto rokujemo z večjimi zneski gotovine ter s pomembnimi dokumenti. Na voljo so različne izvedbe, povsem osnovni podajalnik je preprosto reža v steklu ali drugem trdnem materialu, medtem ko mnoge različice fizično ločijo prejemnika in predajo vsebine omogočajo le preko naprednega mehanizma. Podajalnik lahko omogoča celo predajo dokumentov skozi zid, kar je idealna rešitev v primeru, da želimo prejemati vsebine tudi v času, ko nihče ni fizično prisoten na lokaciji. Seveda je vse odvisno od točnih okoliščin, v nekaterih primerih je že osnovni podajalnik čisto v redu rešitev, v drugih pa bo treba načrtovati in izdelati podajalnik po meri, ki bo odgovoril na točno določene potrebe uporabnika.

Za prevzem pomembnih dokumentov pa pogosto skrbi čisto navaden poštni nabiralnik. Cena tega je zelo ugodna, funkcionalnost pa povsem osnovna, a vseeno se pogosto zgodi, da dragocenosti prejemamo kar po pošti. Morda se splača v tem primeru investirati v boljši poštni nabiralnik – cena je načeloma sorazmerna s kakovostjo in varnostjo, bo pa dober nabiralnik s svojo funkcionalnostjo seveda odtehtal vsakršno investicijo. Spet je vse odvisno od primera – za nekatere je za napreden poštni nabiralnik cena preprosto previsoka in ne ustreza njihovim potrebam, drugi so pripravljeni za nabiralnik odšteti še bistveno več, če le dobijo za to ceno zagotovilo varnega prejemanja dragocenih dokumentov. Seveda je smiselno v primeru pošiljanja dragocenosti po pošti poskrbeti za osebno vročitev oziroma prevzem na pošti, saj so tudi naprednejši poštni nabiralniki priljubljena tarča nepridipravov.