Poliuretan

Poliuretan je izredno trpežen material za vse veje industrije

V industriji in okoli nas smo obdani z različnimi materiali z različnimi mehanskimi lastnostmi. Med njimi je tudi poliuretan. Gre za elastičen material, ki je zelo trpežen. To pomeni, da je odporen na obrabo in pretrganje. Je zelo elastičen, zaradi česar ima tudi visoko trdnost ob upogibu. Zasledimo ga v obliki poliuretanskih plošč, poliuretanske pene in poliuretanskih palic. Zaradi vseh lastnosti ima številne prednosti pred ostalimi materiali.

Zaradi vseh teh lastnosti je poliuretan uporaben v različnih vejah industrije. Najdemo ga v obutveni industriji, kjer so številni podplati čevljev iz tega materiala. Poliuretansko peno najdemo tudi v avtomobilski industriji in sicer v sedežih, armaturnih ploščah ali krmilu. Poliuretan je tudi dober izolacijski material, zato ga najdemo tudi v hladilnikih in zmrzovalnikih, ter kot izolacija zgradb. Poleg vsega zgoraj naštetega pa se poliuretan uporablja tudi v obliki lepila, premazov, v pohištvu in posteljnini.

Plastične plošče imajo številne pozitivne lastnosti

Plastika ali plastična masa je skupno ime za vrsto sintetičnim in pol sintetičnih materialov katerih glavna lastnost je ta, da se ob delovanju neke sile upognejo ne da bi se zlomili. Široka paleta plastik daje tudi različno trdoto, elastičnost ali lomljivost. Vse to je odvisno od same surovine in proizvodnega proces. Plastične plošče so le ena od oblik plastičnih materialov, ki nam jih ponujajo številni za to specializirani prodajalci. Poleg plošč lahko plastične materiale srečamo tudi v obliki palic, cevi ali letev.

Plastične plošče so uporabne tako za zunanje pogoje kot tudi za notranje. So odporne na UV žarke kar pomeni, da se ob izpostavljenosti soncu njihova barva ne spremeni in je trajna. So dober električni in toplotni izolator zaradi česar zmanjšujejo porabo energije. Njihovo vzdrževanje je enostavno, prav tako pa tudi sama montaža. Zaradi vseh teh pozitivnih lastnosti, lahko plastične plošče zasledimo v različnih vejah industrije in v kmetijstvu.