varilec folije

Stroji za foliranje izdelkov

Foliranje izdelkov je praktičen proces, v katerem dane izdelke zapakiramo v folijo. Plastična folija iz polietilena ima nekaj zelo dobrih lastnosti, ki jo delajo zelo primerno predvsem za pakiranje živil. Je namreč kemijsko in biološko precej inertna, kar pomeni, da z živili ne reagira in jim ne spremeni okusa. Zaradi kemijske strukture polimernega materiala se ne lepi na hrano. Poleg tega je povsem vodotesna in ne prepušča zraka. Med slabe lastnosti plastične folije spada predvsem njena dolgotrajna obstojnost, zaradi česar je zelo nezaželen odpadek.

Strojno foliranje živil in drugih izdelkov se izvaja s posebnimi napravami, ki jih imenujemo varilec folije. Obstaja cela vrsta različnih tipov, toda za serije izdelkov z več tisoč kosi je flowpack najbolj primeren varilec folije. Pri tem načinu foliranja gre za princip kontinuirnega obratovanja stroja. Pakirani deli prihajajo po tekočem traku, kjer jih stroj položi na folijo. Po njej potujejo naprej, hkrati pa jih z zgornje strani zapre druga plast folije. Na primernem mestu nato varilec folije samodejno zvari zgornjo in spodnjo folijo ob artiklu in po potrebi izsesa zrak iz vmesnega prostora. Tako zvarjen trak artiklov potuje naprej v večjo embalažo, ali pa se ga vmes še nareže na posamezne kose.

Kot je razvidno iz opisanega primera, zagotavlja flowpack sistem veliko višje hitrosti obdelave, saj pri tem načinu potrebujemo le rolo folije na vsaki strani ter podajalec artiklov na spodnjo folijo. Za vse ostalo poskrbi flowpack aparat sam. Tako lahko pridobimo velike časovne prihranke na eni strani, hkrati pa se s tem tudi optimizira poraba folije. Enojni varilec folije je namreč precej bolj zamuden, hkrati pa so že pripravljeni žepi iz folije praviloma večji od potreb. Pri tem na žalost pride do veliko večje količine odpadne folije, ki ni več uporabna, zato se v industrijski proizvodnji ne splača.