Akumulatorji

Enostavna sončna elektrarna

Sončne elektrarne postajajo v zadnjem času vse bolj priljubljene, pogosto se že pri novogradnjah vgrajujejo na streho, nekatere hiše pa uporabljajo celo izključno sončno energijo za svoje potrebe. A to so veliki in dragi projekti, ki se jih ne loti kar vsak. Prav vsak pa lahko postavi enostavno sončno elektrarno, ki lahko služi napajanju posameznih naprav. To je pogosta rešitev za napajanje odročnih objektov, ki nimajo dostopa do električnega omrežja, na primer vikendov ter avtodomov, sončne celice pogosto opazimo tudi na čebelnjakih in ob električnih ogradah na pašnikih. Jasno je, da v takšnih primerih ne bo šlo za posebej kompleksno elektrarno – potrebujemo le nekaj ključnih komponent.

Ključne komponente sončne elektrarne

Tudi enostavne sončne elektrarne imajo podobne elemente kot bistveno kompleksnejše. Energijo od sonca pridobivajo sončne celice, ki to energijo tudi že pretvorijo v elektriko. V nekaterih primerih je že to povsem dovolj za napajanje naprav – od panelov potuje električna energija neposredno do porabnika, ki lahko to energijo izkoristi za svoje delovanje. A veliko bolj smiselno in pogosto je, da so vmes postavljeni še akumulatorji, ki prejemajo in skladiščijo energijo, ki jo proizvajajo sončne celice. Akumulatorji imajo dve nalogi – električno energijo skladiščijo, hkrati pa jo tudi posredujejo porabnikom, ki jo potrebujejo za delovanje. Tako so na akumulator povezani vsi elementi električne elektrarne. Ta oprema je že zadostna, da vzpostavimo enostavno sončno elektrarno. Sončne celice in akumulatorji so pogosto edini sestavni deli domače elektrarne, za optimalen izkoristek pa je pametno dodati še nekatere manjše dodatke, na primer regulator polnjenja in električni razsmernik, ki omogoča priklop porabnikov z višjimi zahtevami glede voltaže električnega toka.

V vsakem primeru je možno osnovno sončno elektrarno postaviti brez posebej visokih investicij in brez večjih komplikacij. Tudi takšen sistem lahko učinkovito napaja manjše porabnike ali omogoča vsaj občasno uporabo kakšnih večjih naprav.