Polikarbonat

Polikarbonat je zelo obstojen material

Polikarbonat je ena od oblik tehnične plastike, ki nam je pogovorno bolj poznan pod imenom pleksi steklo. Zaradi svoje izredne trpežnosti ima zelo dolgo življenjsko dobo. Najpogosteje ga srečamo v obliki plošč. Danes se največkrat uporablja na objektih za strešno kritino, razne zasteklitve, izdelave predelnih streh ali pa za izdelavo kupol na različnih objektih.

Naj izpostavimo le nekaj najbolj pozitivnih lastnosti, zaradi katerih je polikarbonat tako zelo uporaben. Tovrstna plastika je izredno obstojna. Ima visoko temperaturno odpornost, zato je uporabna pri zelo visokih in nizkih temperaturah. Obdelava polikarbonata je zelo enostavna. Lahko se ga reže, krivi, toplotno obdeluje ali lepi. Je izredno lahek, zato je tudi montaža zelo enostavna.

Polikarbonat je izredno UV obstojen in zelo propusten na svetlobo. Na drugi strani pa ima tudi dobre izolacijske lastnosti. Zaradi tega je zelo uporaben za zasteklitve rastlinjakov, polikarbonatne sisteme pa lahko najdemo tudi kot zaščita fasad.

Kupola za vse vrste streh in objektov

Kupola je oblika strehe ali dela strehe, ki je na zgornjem delu zgradbe. Ima polkrožno obliko, sam tloris pa je lahko v obliki kroga, kvadrata ali kakšnega drugega večkotnika. Kupole so lahko zgrajene iz različnih materialov, vse bolj pogosto pa srečujemo kupole iz plastične mase, polikarbonata. Imenujemo jih tudi svetlobne kupole.

Svetlobna kupola se običajno montira v samo streho ali del strehe. Predstavlja najboljšo rešitev za vse objekte, v katerih primanjkuje dnevne svetlobe. Osnovni namenom njen vgradnje je, da v prostor spustimo več dnevne svetlobe. Sistemi vgradnje ob tem dopuščajo tudi njeno avtomatsko odpiranje oziroma zapiranje, kar omogoča boljše prezračevanje. Montaža kupol je primerna za vse vrste streh. Svetlobne kupole se tako pogosto vgrajujejo na industrijske, poslovne in športne objekte, kjer je potreba po dnevni svetlobi in prezračevanju še večja. Prav tako pa se svetlobna kupola lahko vgradi tudi na stanovanjske objekte, kjer je v samem prostoru premalo dnevne svetlobe.