Barve

Sanacija vlage in plesni

Ena izmed največjih nevšečnosti, ki se lahko pripeti v stanovanju, je gotovo plesen, ki se pojavi zaradi previsoke vlažnosti prostorov. Lahko da je to posledica kakšne nesreče, na primer poplave ali počenih vodovodnih cevi, lahko pa da gre le za previsoko relativno vlažnost zraka zaradi slabega zračenja ali drugih dejavnikov. V vsakem primeru bo potrebna sanacija vlage, pogosto pa bo treba odpraviti tudi prvi simptom povišane vlažnosti, zidno plesen.

Teh opravil se lahko lotimo na različne načine, vsekakor pa je najbolj priporočljiva že preventiva. Na tem področju nam lahko pomagajo celo zidne barve, ki imajo morda funkcijo zaščite pred razvojem plesni. Seveda to ne velja za vse barve, zato se je treba prepričati, da je izbrani izdelek res primeren za takšen namen. Na ta način je preventiva povsem enostavna, pa tudi dokaj učinkovita. Najbolje se obnesejo namenski premazi, ki ščitijo površino in notranjost sten pred vdorom vlage, pa tudi mnoge čisto običajne barve do neke mere zaustavljajo vdor vlage in tudi preprečujejo nastanek plesni.

Kaj storiti, če do težav vseeno pride? Najprej bo potrebna takojšnja in učinkovita sanacija vlage. Prvi korak je razvlažitev prostorov, saj ne moremo ukrepati, preden odpravimo vzroke za težave. Šele v suhih prostorih se lahko lotimo še plesni. Spet nam lahko na pomoč priskočio kar barve oziroma druga sredstva, ki jih lahko preprosto nanesemo na zidno plesen ter jo s tem učinkovito prekrijemo in ukrotimo. Za ta namen je treba izbrati prilagojena sredstva, poleg tega pa takšna rešitev ni primerna za prav vsako situacijo – plesen lahko enostavno prekrijemo le v primer, da se še ni posebej razrasla. Če pa imamo večje težave, bo morda najboljši odgovor profesionalna sanacija vlage in odstranjevanje plesni. Strokovnjaki vsekakor zagotavljajo najboljše rezultate, tako da se je v primeru večjih težav smiselno obrniti nanje, ne pa poskušati z lastnimi rešitvami.