Okvir

Skrb za dekoracijo doma

Res je, da se pri opremljanju stanovanjskih prostorov pogosto obremenjujemo predvsem s funkcionalnostjo posameznih elementov, a gotovo imamo nekje v mislih tudi končno podobo prostora. Nenazadnje je tudi ta nadvse pomembna, saj bistveno vpliva na kakovost bivanja, torej tudi na zadovoljstvo pri uporabi prostora skozi dolga leta. Ne pozabimo torej na dekoracijo!

Največ lahko naredimo že s samo izbiro stanovanjske opreme. Pri tem v prostor vgrajujemo največje in najbolj opazne elemente, ki imajo največjo težo pri določanju izgleda prostora. Prav zato se običajno odločamo za barvno in stilsko usklajene kose, ki ustvarijo posrečeno kombinacijo v končanem in opremljenem prostoru.

Poleg same opreme pa lahko prostore popestrimo z namenskimi dekorativnimi elementi. To so pogosto slike ali fotografije, ki ponujajo najbolj enostavno rešitev. Treba je poskrbeti le za to, da vsaki umetnini priskrbimo tudi ustrezen okvir – ta namreč omogoča enostavno namestitev na steno ali mizo. Nenazadnje pa tudi okvir nekaj pripomore k dekorativni vrednosti slike ali fotografije. Čeprav bi lahko sliko na steno pritrdili kar z lepilnim trakom, je profesionalno okvirjanje tudi z estetskega vidika nedvomno boljša izbira. Še nekaj je treba izpostaviti – okvirjanje pripomore tudi k daljši življenjski dobi dekorativnih umetnin, saj prepreči trganje in podobne poškodbe, slike pa ohranja čiste. Dober okvir zagotavlja, da slika s časom ne bo zbledela ali se drugače poškodovala, tako pa ohranja optimalno dekorativno vrednost teh elementov.

Dekoracijo doma lahko od časa do časa nekoliko prevetrimo in osvežimo. Ni potrebno veliko, da povsem spremenimo podobo stanovanjskih prostorov. Lahko se na primer lotimo sten in jih prebarvamo v nov odtenek, lahko zamenjamo dekorativne elemente, seveda pa redno skrbimo za to, da so na ogled postavljene najboljše fotografije stanovalcev. Posrečeno okvirjanje omogoča zelo privlačne rezultate, na primer prikaz kolaža fotografij ali pa posebno izpostavljanje nekaterih najboljših del, ki jim prav dober okvir doda še piko na i.